header-graphic

Διεθνής διάκριση για το ΑΠΘ

Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 

vraveio arxΔιεθνής διάκριση για το ΑΠΘ

Το ειδικό βραβείο "Arte Laguna" κέρδισε ο φοιτητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., κος Γιώργος Γεροντίδης στο πλαίσιο της συνολικής καλλιτεχνικής δράσης των πέντε Τμημάτων του Α.Π.Θ., με τίτλο "Rethinking Crisis", στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «OPEN», στη Βενετία,. Η συμμετοχή του Α.Π.Θ. εντυπωσίασε το κοινό και τους ειδικούς κριτές με την πρωτοτυπία και το σοβαρό προβληματισμό που έθετε σχετικά με την κρίση.

Στην Έκθεση, που πραγματοποιείται στα νησιά Σαν Σέρβολο και Λίντο, από τις 30 Αυγούστου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012, συμμετέχουν Σχολές και Τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα οποία η δημιουργική καλλιτεχνική παραγωγή αποτελεί κορμό των σπουδών τους, δηλαδή το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία» της Πολυτεχνικής Σχολής και όλα τα Τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου, Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Τμήμα Κινηματογράφου).

Με τον τίτλο "Rethinking Crisis", φοιτητές και καθηγητές του Α.Π.Θ., σε ένα δημιουργικό διάλογο, συζητούν τη σημερινή πολύπλευρη κρίση και καταθέτουν τα ερωτήματά τους μέσα από ένα συνολικό έργο που περιλαμβάνει μουσικές, ηχητικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, αρχιτεκτονικές, μουσειολογικές και εικαστικές παρεμβάσεις. Με αφετηρία και αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τη γενικότερη στην Ευρώπη και τη σύγχρονη κοινωνία, οι φοιτητές και οι καθηγητές του Α.Π.Θ., σχολιάζουν κριτικά τις έννοιες της απόρριψης και του εγκλεισμού, του μιάσματος και της κάθαρσης. Αυτό αποφασίστηκε σε σχέση και με τον τόπο, όπου έλαβε χώρα η Δράση, το νησί Σαν Σέρβολο. Το συγκεκριμένο νησί είχε λειτουργήσει ως χώρος για την απομόνωση και θεραπεία από τη λέπρα και αργότερα από την τρέλα, δηλαδή ως χώρος απομόνωσης των μιασμένων και των οργανικά και κοινωνικά αρρώστων.

Για πρώτη φορά, όλα τα παραπάνω δημιουργικά Τμήματα του Α.Π.Θ. λειτουργούν συλλογικά, επιχειρώντας να διατυπώσουν με δημιουργικό τρόπο ένα σχόλιο στην κρίση που μας περιβάλλει καθώς, όπως υποστηρίζουν, η κρίση τείνει να καταστείλει τις νεανικές και δημιουργικές δυνάμεις ενός κατά τεκμήριο δυναμικού χώρου, όπως είναι το πανεπιστήμιο.

Μετά τη Βενετία, η όλη προσπάθεια θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, προκειμένου να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ενεργοποίηση ανάλογων πρωτοβουλιών.

Τη δράση υποστηρίζει ενεργά η Πρυτανεία του Α.Π.Θ. και ιδιαίτερα η Αντιπρύτανις και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, Καθηγήτρια Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, ο Αντιπρύτανης και Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου, Καθηγητής Γιάννης Παντής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Πολιτικής, Καθηγητής Αντώνης Κωτίδης.

Με αφορμή μια ιδέα των φοιτητών των συμμετεχόντων Τμημάτων του Α.Π.Θ., η διεθνώς βραβευμένη γραφιστική ομάδα της Θεσσαλονίκης Beetroot δημιούργησε ένα τηλεοπτικό σποτάκι με θέμα "Rethinking Crisis". Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το δουν στην ιστοσελίδα www.decrisis.org. Οι Beetroot επίσης, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στο κάλεσμα του Α.Π.Θ., προσέφεραν όλη τη γραφιστική επεξεργασία των ενημερωτικών φυλλαδίων της δράσης αλλά και των μεγαλοπανό στη Βενετία που προβάλλουν τη συμμετοχή του Α.Π.Θ.

Η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «OPEN».

Το OPEN πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες του νησιού Λίντο της Βενετίας, παράλληλα με δύο από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα διεθνώς, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τη Μπιενάλε Τέχνης και Αρχιτεκτονικής. Η έκθεση έχει φιλοξενήσει ως τώρα περισσότερους από 600 καλλιτέχνες από 70 χώρες. Μεταξύ αυτών και σημαντικοί καλλιτέχνες, αλλοδαποί και Έλληνες, όπως οι: Arman, Louise Bourgeois, Sandro Chia, Christo, Keith Haring, Richard Long, Marisa Merz, Orlan, Marc Quinn, Niki de Saint Phalle, Lois Weinberger, Κώστας Βαρώτσος, Θόδωρος, Αιμιλία Παπαφιλίπου, Δανάη Στράτου κ.ά. Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η φετινή τιμώμενη καλλιτέχνις, η γνωστή Γιόκο Όνο, με το έργο της «'Ωρα για δράση», βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόθεση των συμμετεχόντων τμημάτων του Α.Π.Θ. να παρουσιάσουν μια συνολική «δράση» για έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση.

Η βράβευση του κ. Γεροντίδη συνεπάγεται επιπλέον τη συμμετοχή του φοιτητή στη μεγάλη έκθεση με τίτλο Arte Laguna που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο σε όλη τη Βενετία με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

System Plugin - Ultimate Social Elements (JSDK) is disabled! Please enable and/or install it!

Φοιτητικά - Φοιτητικά Νέα